Ocker

Det är inte bara i Storstockholm som bostadsläget är katastrofartat, detta sprider sig över hela landet. På Akelius hemsida finns nu, i Salem, en trerumslägenhet på 89 kvm som kostar
14 892 kronor i månaden att hyra. Det är nästan 15 000 kronor. Deras krav är att man, för att få hyra en lägenhet hos dem, ska tjäna tre gånger hyran före skatt. Det innebär nästan 45 000 kronor för den här lägenheten. För en ensamstående med barn är det alltså helt omöjligt att hyra lägenhet av dem, om man inte tillhör de ca 5% i landet som tjänar 45 000 eller över. Och det här är inte några exklusiva områden vi pratar om utan områden som för de flesta Salembor är det sista man skulle välja.
För bara tre månader sedan blev en lägenhet med samma storlek som lägenheten som nämnts uthyrd för 10 015 kronor i månaden. Det utgör en skillnad på 4877 kr. Vad som finns i den dyrare som inte finns i den billigare är enligt annonserna golvvärme och tvätt- och torkpelare i badrummet samt mikrovågsugn i köket. På endast ett halvår skulle man med den skillnaden lätt kunna spara och köpa exklusiva märken på de vitvarorna själv. Jag är ingen expert på bokföring utan utgår från att fastighetsbolag har samma avskrivningsregler som andra företag, d v s fem år. På de fem åren som Akelius har fått skriva av de här vitvarorna har alltså hyresgästen betalat 292 620 kronor för dem, och fortsätter att betala.
Vart ska det här sluta? Det har varit svårt redan innan men nu har inte ens medelinkomsttagare råd att bo. Ska man behöva vara bankdirektör eller riksdagspolitiker för att ha råd att hyra en vanlig enkel trea i ett ganska dåligt beryktat område i förorten?

Det är tur jag har en sån fin vän jag kan bo hos.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *