Herr Partiledare,

låt oss prata om skillnaden mellan Asylsökande och Illegal invandrare. För jag anser att man som partiledare för ett parti i riksdagen bör kunna skilja mellan de båda begreppen.

Asylsökande  är en person som har tagit sig till Sverige och sökt skydd, men som ännu inte har fått ett slutgiltigt svar på sin ansökan.  

Illegal invandrare är en person som har fått ett avslag på sin ansökan om asyl, i de instanserna som har hand om processen, men ändå stannar kvar i landet trots beslut om utvisning.

(Källa: Migrationsverket)

Som du märker, herr Jimmy Åkesson är det ganska stor skillnad. En asylsökande får t ex inte resa mellan olika länder och komma tillbaka till Sverige, en asylsökande får oftast inte arbeta (om inte ett speciellt tillstånd finns, AT-UND, vilket är svårt att få eftersom det kräver att du kan styrka din identitet och migrationsverket godtar inte alltid andra länders identitetshandlingar), de har oftast inte råd att åka hem igen trots att de skulle vilja. Jag skulle kunna fortsätta beskriva men jag hoppas att du förstår vad jag menar.

En illegal invandrare får klara sig helt själv i Sverige utan bidrag, utan samhällets tjänster. En illegal invandrare är i Sverige olagligt och blir tagen i förvar vid påträffande och skickad till det land som är beslutat i migrationsverkets beslut om utvisning. Ibland är det ett land personen kommer ifrån, ibland ett annat. Vid ett fall stod det att en person skulle bli utvisad till Somalia fast personen var från Iran. Migrationsverket rättade till det där sen och skickade personen till Afghanistan för det var ju där personen var född. Att personen bott i Iran från småbarnsålder och att resten av familjen finns där verkar inte spela någon roll. Ibland står det i beslutet från migrationsverket saker som: att man kan odla bomber och att man kan vara blind på öronen och att den asylsökande har vägrat åldersbedömning trots att han har blivit nekad det när han var där och försökte för att det var beslutat från Socialstyrelsen. Det är lite krångligt och obegripligt det där, trots att Sverige ska ha ett ”rättssäkert asylsystem”. Men jag tror att du kanske har skillnaden klar för dig nu, Jimmy? Hör av dig annars så kan jag förklara närmare.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *